Rendészet a rendkívüli helyzetekben – húsz éves a Szent László napi konferencia
Pécsi Tudományegyetem
2021. június 24.


       A Magyar Rendészettudományi Társaság Határrendészeti Tagozatának és a Magyar Hadtudományi Társaság Határőr Szakosztályának Pécsi Szakcsoportja a közel két évtizede megkezdett hagyományt követve, Szent László napja alkalmából, a Rendőrség Tudományos Tanácsa közreműködésével 2021. június 24-én nemzetközi tudományos konferenciát rendezett „Rendészet a rendkívüli helyzetekben – húsz éves a Szent László napi konferencia” címmel. A szimpózium megrendezése az érvényben lévő járványügyi szabályok szigorú és következetes betartása mellett történt. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon tartott rendezvény célja a járványügyi veszélyhelyzetre is tekintettel tudományos igényességgel áttekinteni mindazokat a társadalmi, állami kihívásokat, amelyek rendkívüli helyzetekben a közrend, a közbiztonság és az államhatár rendje védelmének, a rendészet működésének paramétereit meghatározhatják. A konferencia előadóinak lehetőségük volt rendészetelméleti- és történeti, bűnüldözési, szakrendészeti, illetve migrációs tematikájú szekcióüléseken a konferencia címéhez kötődő tárgyban referátumot tartani.

       A rendezvényt Zámbó Péter ny. r. ezredes nyitotta meg. Rámutatott, hogy a konferenciasorozat 20 éves története a Határőrség védőszentje Szent László előtti tisztelgéssel indult, ezért ennek jegyében szervezték az első konferenciát.

       Megnyitója után Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy a Belügyminisztérium oktatási főszemlélője ismertette Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a konferencia fővédnökének méltató levelét, amely szerint a „konferencia célja nem más, mint tudományosan szemlélve a gyakorlatot, azoknak a kihívásoknak az áttekintése, melyek veszélyhelyzetben meghatározzák a közrend, a közbiztonság, a rendészet egésze működésének sajátságait.”

       Ezt követően köszöntőt mondott Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellára, aki kiemelte az egyetem szerepét a koronavírus-járvány kezelésében, illetve annak leküzdésében. Méltatta a rendvédelmi szervek és a katasztrófavadévelem, az államigazgatás és az egészségügy között meglévő együttműködés minőségének színvonalat.

       A Baranya Megyei Önkormányzat részéről Dr. Őri László elnök mondott köszöntőt. Hangsúlyozta a rendvédelmi szervek kiemelkedő helytállását a pandémia elleni küzdelemben.

       Dr. Balogh János r. altábornagy országos rendőrfőkapitány megbízásából Dr. Gulyás Zsolt r. dandártábornok Baranya megye rendőrfőkapitánya elmondta, hogy a pandémia tette emlékezetessé az állami rendőrség megalakulásának 100. évfordulóját. Olyan új rendészeti feladatok jelentkeztek, mint a karanténszabályok betartásának, illetve a védelmi intézkedéseknek az ellenőrzése. Ezeket érdemes elemezni és tudományos szempontból is megvizsgálni, mert szükség esetén az elkövetkezendő időszakban segítheti a hatékonyabb munkavégzést.

       Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Mácsai Antal tűzoltó ezredes köszöntötte a konferencia résztvevőit. Felhívta a figyelmet az összefogás fontosságára az állami és a társadalmi szereplők együttműködésében.

       Dr. Kovács Gábor címzetes rendőr dandártábornok a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára kiemelte, az ifjúság szerepét az ilyen jellegű konferenciákon. Az egyetemeken működő tudományos diákköri életben kiemelkedően szereplők itt bemutathatják a tudományos eredményeiket.

       Dr. Felkai László a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a Belügyi Tudományos Tanács elnöke videóüzenetben üdvözölte a konferencia résztvevőit. Elmondta, hogy rendkívüli helyzetek sajnos a következő időszakban sem zárhatók ki és, hogy hatékony, de túlzás nélküli intézkedésekre van szükség, ahol nem a szigorú szabályok, hanem azok kontrollja a fontos és, hogy a kontroll ereje nem a jogszabályokban, hanem a kultúrában van. Tanulságként említette, hogy a döntéshozókra nyomás nehezedett, de így is meg kellett őrizniük a szuverenitásukat. Az ilyen helyzetekben doktrínai módon nem lehet megoldásokat adni.

       A köszöntők után plenáris ülés, majd öt szekcióülés következett. „A rendészet rendkívülisége” szekciót Dr. Gaál Gyula r. ezredes, a „Rendkívüli helyzetek történeti és társadalmi szeletei” szekciót Dr. Kovács Gábor címzetes rendőr dandártábornok, a „Veszélyhelyzetek rendészeti kihívásai” szekciót Dr. Fórizs Sándor nyugállományú rendőr dandártábornok, a „Migráció különleges helyzetben” szekciót Dr. Hautzinger Zoltán rendőr ezredes, a „Rendkívüli helyzetek kriminalisztikája” szekciót Dr. Fenyvesi Csaba egyetemi tanár vezette.

       A szimpózium nagyszerű lehetőséget biztosított a száznál is több résztvevőnek, hogy interaktív módon vitassák meg a rendkívüli helyzetekben jelentkező rendészeti kihívásokat. A konferencia tudományos értékeinek megörökítése céljából a plenáris-, illetve a szekcióüléseken elhangzott előadások tanulmányszerű változatai a konferenciát követően a Pécsi Határőr Tudományos Közlemények (HU ISSN: 1589-1674) huszonharmadik számában jelennek meg.



A KONFERENCIA KIEMELT TÁMOGATÓJA

Rendőrség Tudományos Tanácsa


A KONFERENCIA TÁMOGATÓI

Magyar Rendészettudományi Társaság
Magyar Hadtudományi Társaság
Belügyi Tudományos Tanács
Pécsi Tudományegyetem
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért REMOK
Pécs-Baranya Közbiztonsági Alapítvány
Szent László Alapítvány a határőrökért
Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) IX. Gazdaság- és Jogtudományok Szakbizottsága Bűnügyi
Tudományok Munkabizottsága




KÉPEK A KONFERENCIÁRÓL

Konferencia megnyitása
Konferencia megnyitása
Konferencia közönsége
Konferencia közönsége
Finszter Géza professor emeritus plenáris előadása
Finszter Géza
professor emeritus plenáris előadása
Hajas Barna egyetemi docens plenáris előadása
Hajas Barna
egyetemi docens plenáris előadása
Kádár Pál dandártábornok, vezető-kormányfőtanácsos plenáris előadása
Kádár Pál dandártábornok,
vezető-kormányfőtanácsos plenáris előadása
Felföldi László pécsi megyéspüspök plenáris előadása
Felföldi László
pécsi megyéspüspök plenáris előadása
Zámbó Alexandra rektori kabinetvezető-helyettes plenáris előadása
Zámbó Alexandra
rektori kabinetvezető-helyettes plenáris előadása
Kovács Gábor r. dandártábornok, egyetemi tanár plenáris előadása
Kovács Gábor r. dandártábornok,
egyetemi tanár plenáris előadása
Fenyvesi Csaba egyetemi tanár plenáris előadása
Fenyvesi Csaba
egyetemi tanár plenáris előadása
Elismerés átadása Zámbó Péter ny. r. ezredes, levezető elnök részére
Elismerés átadása Zámbó Péter ny. r. ezredes,
levezető elnök részére
A rendészet rendkívülisége szekció
A rendészet rendkívülisége szekció
Rendkívüli helyzetek történeti és társadalmi szeletei szekció
Rendkívüli helyzetek történeti
és társadalmi szeletei szekció
Veszélyhelyzetek rendkívüli kihívásai szekció
Veszélyhelyzetek rendkívüli kihívásai szekció
Migráció különleges helyzetben szekció
Migráció különleges helyzetben szekció
DRendkívüli helyzetek kriminalisztikája szekció
Rendkívüli helyzetek kriminalisztikája szekció
A konferencia zárása
A konferencia zárása

VIDEÓ A KONFERENCIÁRÓL




Dr. Felkai László államtitkár úr megnyitója