„Magyar határellenőrzés – európai biztonság”
nemzetközi tudományos konferencia
Pécsi Tudományegyetem
2004. június 22.


       Az elmúlt esztendőben tapasztalt széles körű érdeklődés miatt újra külső helyszínen, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet auditóriumában tartotta hagyományos tudományos fórumát a Magyar Hadtudományi Társaság Határőr Szakosztály Pécsi Szakcsoportja. A „Magyar határellenőrzés – európai biztonság” címmel megrendezett nemzetközi, tudományos konferencia témájának aktualitásához nem férhetett kétség, hiszen hazánk európai uniós csatlakozása a közelmúlt legkiemelkedőbb közjogi eseménye volt. Természetesen ez a tény jelentős hatással volt a magyar Határőrség feladatrendszerére és szervezeti felépítésére is. A magyar határellenőrző szervek 2004. május 1-ét követően már nemcsak az ország szuverenitását, hanem az európai integráció külső határának egy részét is felügyeli. E körülmény tudományos jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a konferencián a Belügyminisztériumot Majercsik János rendőr ezredes, az EU Integrációs Hivatal vezetője, míg a Határőrség országos vezetését dr. Ritecz György hőr. alezredes, integrációs és projektkoordinációs osztályvezető képviselte. Az elmúlt évekhez képest szélesebb érdeklődés volt tapasztalható nemzetközi téren is. A külföldi előadók közül a magyar határrellenőrzés európai jelentőségét Matthias Schaef német rendőrigazgató, a migrációs helyzetet Lloyd Dakin a Menekültügyi és Migrációs Főbiztonság magyarországi képviseletének amerikai nemzetiségű vezetője, míg a szervezett bűnözés elleni küzdelem határokon keresztül megvalósuló formáit Steve Bosanquet angliai összekötő és Helmut Leopold, August Feyerer osztrák csendőrtisztek elemezték.

       Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a konferencia délelőtti, plenáris részét ez úttal is szekciók követték, ahol két kisebb csoportban („Az európai biztonság”, illetve a „Magyar határellenőrzés – európai biztonság” című szekciókban) nyílt lehetőség a rendezvény központi témájának további megvitatására, tudományos értékű párbeszéd kialakítására.

       A konferencián elhangzott, valamint az ahhoz kapcsolódó előadások, tanulmányok, hozzászólások írásos megjelenése 2004-ben is biztosított a Pécsi Határőr Tudományos Közlemények (HU ISSN 1589-1674) harmadik számában. A konferencián elhangzott, valamint az ahhoz kapcsolódó előadások, tanulmányok, hozzászólások írásban is megjelentek a Pécsi Határőr Tudományos Közlemények (HU ISSN 1589-1674) harmadik számában.

A konferencia támogatói voltak:
Biztonságos Magyarországért Közalapítvány
Szent László Alapítvány a Határőrökért
Belügyminisztérium Tudományos Tanácsa
Határőrség Tudományos Tanácsa
Magyar Hadtudományi Társaság
Pécsi Tudományegyetem
PTE TTK – Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Baranya Megyei Közgyűlés
Környezetvédő KFT
Pécsi Határőr Igazgatóság

KÉPEK A KONFERENCIÁRÓL